Logo - Be-you

Mit møde med Indien og Ayurveda

10989264 10206112435875828 7247601694522622972 n

For snart 4 år siden tog jeg en beslutning om at rejse med Indiensrejser til Kovalam i sydindien for at prøve om det kunne gøre en forskel i forhold til min gigtsygdom. Gigtsygdommen har gjort at jeg var blevet tvunget ud af mit elskede arbejde som sygeplejerske, og at jeg nu var afhængig af at skulle tage daglig store mængder morfin for bare at kunne klare hverdagen med hus og familie. Jeg vidste absolut intet om ayurveda, og kendte kun Mette-Marie ganske lidt igennem et fælles netværk, men tænkte at om ikke andet, så ville det da være en skøn wellness-tur. Jeg rejste af sted som skeptiker, men vendte hjem som total omvendt…

Efter at lægen havde lagt en behandlingsplan for mig begyndte jeg på de daglige massagebehandlinger, og skulle lige vænne mig til at overgive min krop til mine behandleres kyndige hænder. Men allerede efter 3 dage kunne jeg mærke en forandring i mine led og i hele kroppen. Jeg husker tydeligt at min ene behandler spørger mig midt i behandlingen om jeg var okay, da der trillede tårerne ned af min ene kind. Men det var glædestårer… for da jeg lagde mig på briksen havde jeg meget ondt, og nu var smerterne væk! Jeg tog herefter en rask beslutning om at lægge både smerteplaster og tabletterne på hylden og se hvordan det ville gå velvidende at jeg risikerede abstinenser pga. kroppens afhængighed til morfinen… Men men men… jeg oplevede INGEN abstinenser, og jeg kunne holde smerterne ud, da jeg hver dag mærkede at smerterne blev mindre og mindre, når jeg lagde mig på behandlerbriksen.

Det var så skønt at være smertefri og kunne mærke energien vende tilbage til kroppen. Jeg lavede stortset intet andet udover at stå op, dyrke yoga, spise lidt mad, få behandlingerne og så nyde solens varme på stranden eller ved poolen. Der var en herlig stemning blandt alle gruppens deltagere, som jo hver især kom med deres vidt forskellige udfordringer, men fællesnævneren var ens for os alle – vi var der for at tage vare om os selv. Der opstod en helt særlig sammenholdsfølelse, som nok bedst kan sammenlignes med et højskoleophold. Der var plads til fællesskab, men også til at man kunne trække sig tilbage og nyde lidt alenetid.

10974445 10206111923227325 664137653541295352 o 8363DDE1-89FE-4CB5-ABC1-F9CAA952E110

I takt med at hjemrejsen nærmede sig, kredsede min tanker omkring hvorvidt min effekt fra ayurvedaen ville vare ved, når jeg kom hjem. Jeg havde jo tidligere mærket en dejlig effekt ved at rejse sydpå ned i varmen og mærket, at jeg kunne skære ned på medicinforbruget. Men hver eneste gang vendte smerterne tilbage så snart vi krydsede Alperne… Ville det måske gå sådan nu selvom lægen sagde at jeg ville mærke forbedringen i op til et halvt år?

Men heldigvis fik lægen ret. Der gik et halvt år inden jeg langsomt måtte tilbage på den smertestillende medicin.

 

Nu har jeg så været af sted tre år i træk, og er nu så heldig at kunne klare mig med noget ayurvedisk naturmedicin som eneste smertestillende. Morfinen er for længst lagt på hylden, og der er nærmest ingen smertestillende medicin i huset. Bøtten med Panodil/Ibuprofen kan holde i meget lang tid, og bliver kun brugt på de rigtig dårlige dage, som selvfølgelig stadig kommer. Gigtsygdommen har jeg stadig - den er kronisk, men jeg kan holde den i ro ved at rejse til Indien en gang om året og få renset affaldsstofferne ud af kroppen, og blive tanket op på energiniveauet.

Kærlig hilsen,

Heidi Svejstrup

DSC00818 2